Digitaal Dessinontwerpen

Digitaal Dessinontwerpen

Digitaal Dessinontwerpen voor interieurstoffen en behang

Dessins zijn terug van weggeweest en geven jouw stylingplan een extra, eventueel kleurrijk, eigen accent. Nopjes van toen, geometrisch rasterwerk van nu, wat is er morgen? Dessins zijn van alle tijden; de markt vraagt constant om trendgerelateerde ontwerpen en dus om specialisten in dit boeiende aspect van vormgeving. Voor professionals in het interieur die een start willen maken met het ontwikkelen van eigen dessins voor stoffen en behang biedt NIA een basis vakopleiding aan van 8 dagen.

Uniek onderscheid door kleine oplages

De klant is koning: met de komst van digitale druktechnieken is het mogelijk geworden om eigen ontwerpen te laten drukken. Ook zijn er nu gespecialiseerde digitale drukkerijen die kleine metrages voor particulieren en kleine bedrijven kunnen leveren. Als interieurontwerper of stylist kun je je dus nog meer toespitsen op de wensen van de klant!Dit is een enorme meerwaarde voor je product en service en een verder onderscheid van collegastylisten. Of je focust je op dit aspect van het ontwerpvak en wordt specialist in dessinontwerp. De prints kun je toepassen op meubelstoffen, behang, kussens, tafellinnen, room dividers, gordijnen en interieuraccessoires.

info opleiding

Duur
8 dagen

Prijs
€ 895 ,-. Onze cursussen zijn BTW-vrij.

Inschrijfgeld € 85,- via iDEAL, dit wordt van het cursusbedrag afgetrokken. Als de cursus niet doorgaat ontvangt je inschrijfgeld retour.

Betaal mogelijkheden:
1) € 895,- (min inschrijfgeld € 85,- via iDEAL) = € 810,- bij de start van de cursus

Je kunt ook in termijnen betalen, daarvoor rekenen we wel € 30,- i.v.m. extra administratiekosten.
2) inschrijving € 85,- via iDEAL + rest cursusgeld in 2 termijnen van € 420,- via iDEAL link

Betaling
Bovenstaande prijs geldt voor inschrijving via de site en betaling met iDEAL. Je ontvangt een bevestigingsfactuur via de mail. Deze bestelwijze heeft onze voorkeur.

Factuur
Heb je geen mogelijkheid om met iDEAL te betalen en wil je met een factuur vooraf betalen? Stuur ons een mail naar nia.academie.office@gmail.com. Hiervoor berekenen we € 12,50 extra administratiekosten.

Certificaat
Na het afronden van deze training ontvang je het certificaat ‘Dessinontwerpen’ van de NIA ACADEMIE.

Doelgroep
Zelfstandig werkende interieurontwerpers en -stylisten of stylisten/verkopers, inkopers die werkzaam zijn in interieurretail, die willen starten als dessinontwerper of hun vaardigheden willen aanvulling met deze discipline.

Lunch
Self-Catering koffie en thee aanwezig.

Aantal deelnemers
Minimaal 8 personen maximaal 12.

Huiswerkbelasting
Ruim acht uur per week.

Meenemen
Je eigen Laptop met Photoshop Elements 12 of hoger (We werken in deze cursus alleen met Photoshop Elements 12 of hoger en niet met Photoshop omdat twee verschillende programma’s in één cursus veel onrust veroorzaakt.), muis, muismatje, verlengsnoer en USB stick en tekenmaterialen (zoals potloden, inkt, ecoline, verf en verder alles wat afgeeft), papier A3.
Hierbij een uitgebreide lijst wat je allemaal mee moet nemen per les (PDF)

Locatie
De Woonindustrie, Symfonielaan 1, Nieuwegein.

Lestijden
10.00 tot 16.00 uur

Schrijf je in met de groene button onder aan de pagina.

Starten met je eigen dessins

Voor degenen die eigen dessins willen kunnen toevoegen aan een interieurontwerp of willen gaan werken als zelfstandig dessinontwerper is deze opleiding een stevige start. In de Vakopleiding Dessinontwerpen is er veel aandacht voor digitaal ontwerpen, met het programma Photoshop Elements 12 of hoger. Na de overdracht van basiskennis werken we aan de hand van projecten, waarbij stap voor stap digitale tools aan de orde komen. LET OP! Photoshop is géén eenvoudig programma. Om te selecteren, in lagen werken en rapporten maken, moet je het programma doorgronden. Huiswerk maken is essentieel!! Aan het einde van elke lesdag heb je verschillende mogelijkheden eigen gemaakt om een dessin samen te stellen. Het door jou ontworpen dessin (op rapport) wordt in de klas of thuis afgemaakt en tijdens de volgende les besproken.

Wat leer je?

Dag 1 | Introductie dessinontwerpen met voorbeelden aan de hand van filmpjes en stoffen. Wat is een rapport? Oefeningen voor het opzetten van een dessin op rapport. Een dessin uitvoeren aan de hand van een thema.

Dag 2 | Tekenoefening met lijnen, vlekken en structuren op papier en met verschillende materialen.

Dag 3 | Photoshop Elements en de toepassingen van dit programma voor het dessinontwerpen. Aandacht voor die gereedschappen die specifiek geschikt zijn voor het dessinontwerpen. Oefeningen Photoshop Elements.

Dag 4 | Eigen ontwerpen bewerken op de computer met Photoshop Elements.

Dag 5 | Motieven selecteren uit foto’s, aquarellen, tekeningen, maken van selecties en omzetten naar bruikbare afbeeldingen.

Dag 6 | Tekenen en schilderen in Photoshop Elements, gebruiken van het penseel, beheren van de instellingen, maken van je eigen penselen en stencilmotieven, toepassen van kleurbeheer.

Dag 7 | Slim werken met lagen, gebruiken van handige objecten in lagen, gebruik maken van de aanpassingslagen, maken van een ontwerp van strepen, blokken, geometrische.

Dag 8 | Presentaties voor commercieel gebruik, presentatie van je dessinontwerpen, maken van moodboards en kleurkaarten, bewaren en opslaan van kleurkaarten, maken van interieurproducten met jouw dessins, opslaan en bewaren voor het web.

Doelgroep
Zelfstandig werkende interieurontwerpers en -stylisten of stylisten/verkopers, inkopers die werkzaam zijn in interieurretail, die willen starten als dessinontwerper of hun vaardigheden willen aanvulling met deze discipline.

Lunch
Self-Catering koffie en thee aanwezig.

Aantal deelnemers
Minimaal 8 personen maximaal 12.

Huiswerkbelasting
Ruim acht uur per week.

Meenemen
Je eigen Laptop met Photoshop Elements 12 of hoger (We werken in deze cursus alleen met Photoshop Elements 12 of hoger en niet met Photoshop omdat twee verschillende programma’s in één cursus veel onrust veroorzaakt.), muis, muismatje, verlengsnoer en USB stick en tekenmaterialen (zoals potloden, inkt, ecoline, verf en verder alles wat afgeeft), papier A3.
Hierbij een uitgebreide lijst wat je allemaal mee moet nemen per les (PDF)

Locatie
De Woonindustrie, Symfonielaan 1, Nieuwegein.

Lestijden
10.00 tot 16.00 uur

Schrijf je in met de groene button onder aan de pagina.

Maken van een portfolio

Je leert in deze opleiding ook hoe je je professioneel kunt profileren. Er wordt aandacht besteed aan presentatie van de dessins. Ofwel: het maken van een portfolio is in feite een onderdeel van deze training. De docent vertelt uit eigen ervaring hoe je je dessins kunt marketen en dus commercieel kunt positioneren.

Voor wie?
Voor meubelstoffeerders, interieurontwerpers en -stylisten, etc. die hun kennis willen verbreden en zich willen toeleggen op het zelf ontwerpen van prints voor het interieur. Voor starters die zich willen ontwikkelen tot dessinontwerper.

Meenemen

Voor deze opleiding gebruik je je eigen laptop met daarop het programma Photoshop Elements  12 of hoger (nog geen € 90,-). Heb je een oudere versie? Update deze dan bijtijds. We adviseren om de installatie-CD te kopen van het programma, maar een download van internet kan ook als je geen drive hebt. Werken in de cloud is niet handig, er is internet maar niet super snel.

PC-en Mac-vaardig
Voor het grootste deel van de cursus werk je met Photoshop Elements. Pc-gebruikers moeten bekend zijn met de Windows-omgeving en Mac-gebruikers met OS. Archiveren, slepen, rolmenu’s, mappen aanmaken en het gebruik van usb-sticks zijn voor jou geen probleem. Beheers je andere computerprogramma’s? Dan pik je het sneller op.

We gaan er vanuit dat je onderstaande vaardigheden beheerst van Photoshop Elements of Photoshop als je de Dessinontwerp opleiding start.
- Belangrijke gereedschappen en paletten 
- Beelden uitsnijden
- Selecteren van onderdelen van een afbeelding
- Werken in lagen
- Corrigeren en retoucheren 
- Werken met tekst
- Resolutie en bestandsgrootte van beelden
- Gebruik van verschillende brushes
- Je eigen brushes maken
- Nieuwe bestanden maken

Heb je nog geen ervaring met Photoshop? Dan is het belangrijk om voorafgaand aan de Vakopleiding Dessinontwerp eerst onze basiscursus Photoshop Elements te volgen!

Huiswerk maken hoort er bij.
Eén lesdag van 5 uur geeft minimaal 8 uur huiswerk per week. Maar meer mag ook. Je weet hoe het gaat met het leren van een computerprogramma: héél veel oefenen!

Docent Marianne Hoogstraten

Heeft de  Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en de Gerrit Rietveld Academie doorlopen en geeft les op verschillende opleidingen waaronder NIA ACADEMIE. Marianne heeft haar eigen dessinontwerpbureau Dutch Dessin.

Werken als dessinontwerper

Het is niet eenvoudig om ergens aangenomen te worden als dessinontwerper. Het aanbod van functies op dit gebied is beperkt, het is een kleine wereld. Er zijn veel meer mogelijkheden om je te profileren als freelancer op beurzen die daar speciaal voor bestemd zijn. Je kunt je ook bij een agent aansluiten die jouw dessins verkoopt.

Het belangrijkste argument om deze training te volgen, is dat je als interieurontwerper of -stylist sterker kunt inspelen op de specifieke wensen van de klant. Dat is een enorme meerwaarde voor je product, ontwerp en service. Het onderscheidt jou als aanbieder binnen het stylistenaanbod. Dat dit een relevante marktontwikkeling is, wordt geïllustreerd door de opkomst van gespecialiseerde digitale drukkerijen die kleine metrages voor particulieren en kleine bedrijven kunnen leveren.

Inspiratie

Iemand om in de gaten te houden op het gebied van dessins is Mariska Meijers. De Amsterdamse kunstenares en ontwerpster Meijers - bekend om haar levendige kleuren en gedurfde patronen in handgeschilderde stijl - is goed bezig.

Ze is heel succesvol in het ontwerpen, produceren en op de markt brengen van interieuraccessoires met haar originele dessins. Op deze manier bouwt ze aan een interieurmerk. Sinds de lancering van haar eerste kussencollectie in 2010 is het merk uitgebreid met dienbladen, tafeltjes, behang, stoffen per meter, lampenkappen en stationaire. Wie weet wat de nabije toekomst nog zal brengen....?

Vragen?

Bron afbeeldingen o.a.: Rachel Parker

Heb je nog vragen of wil je bijvoorbeeld je persoonlijk leerdoel voorleggen? Neem dan contact op! Bel of mail de studieadviseur van NIA ACADEMIE.

Kom naar onze proefles Dessinontwerpen.

Heb je vragen? Bel of mail ons:

T: 06 - 39 76 99 33

M: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Cursustip voor de startende ondernemer!
Ben jij klaar voor de markt en wil je beginnen als freelancer of met een bedrijf/eenmanszaak? Uiteraard is vakkennis de essentiële basis, maar om te slagen in de praktijk zul je jezelf ook moeten trainen op zakelijk gebied. De NIA-cursus voor startende ondernemers stoomt je klaar voor jouw ontwerppraktijk: acquisitie, relatiebeheer, bedrijfsopzet, financiering, toekomstplannen en meer... A must do!

Cursus op maandag 12-2 | 5-3 | 12-3 | 19-3 | 26-3 | 9-4 | 16-4 | 23-4 (2018)

inschrijving Nieuwegein 'Dessinontwerpen' dagopleiding start ma 12 feb 2018