Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

1. Wanneer hoor ik of een cursus doorgaat?

Veel cursisten melden zich pas laat aan. Daarom maken we een week voor aanvang van de cursus bekend of een cursus doorgaat. Als een cursus al eerder het minimum aantal cursisten heeft, melden we dit zo vroeg mogelijk.

Het is dus van belang je zo vroeg mogelijk aan te melden, ook om de teleurstelling van een volle cursus te voorkomen. We kunnen je dan ook al vroeg melden dat een cursus doorgaat. Dit maakt het plannen voor cursisten en voor de opleiding wel zo gemakkelijk! 

Mocht een vakopleiding of cursus niet doorgaan, dan ontvang je het inschrijfgeld of cursusbedrag retour. Je kunt er ook voor kiezen een cursus op een ander locatie of latere datum te doen.

2. Worden de cursussen ook in het Engels gegeven?

Alle cursussen van NIA worden in het Nederlands gegeven. Wel zijn de meeste cursussen van NIA erg visueel en daarom kun je ook met beperkte kennis van de Nederlandse taal de cursussen volgen. We hebben cursisten gehad uit Italië, België, Argentinië, Duitsland en Mexico! 

2 Are the courses taught in English?

All NIA courses are taught in Dutch. On the other hand: most NIA courses are very visual. So even with limited knowledge of the Dutch language you can follow the courses. We have had students from Italy, Belgium, Argentina, Germany and Mexico!

3. Krijg ik een BTW rekening?

NIA ACADEMIE interieuropleiding is vrijgesteld van BTW. Je ontvangt dus een factuur zonder BTW.

CRKBO (Centraal Register Beroepsonderwijs) heeft de trainingen van NIA ACADEMIE namens het Ministerie van Onderwijs (vertegenwoordigd door CPION = Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland) vrijgesteld van BTW.

4. Ik ben een starter. Met welke cursus moet ik beginnen?

Je kunt starten met de vakopleiding Interieurstyling (Fase 1) of met de vakopleiding Interieur Ontwerpen (Fase 2). Er zit bijna geen overlap in deze opleidingen. Om goed beslagen ten ijs te komen in de interieurbranche is het van belang om beide opleidingen te volgen. Vervolgens kun je in de toekomst nog aanvullende cursussen doen, zoals verlichting, interieurfotografie of SketchUp. Op deze manier kun je je eigen opleiding samenstellen.

5. Wat zijn in het kort de verschillen bij de vakopleidingen?

Vakopleiding Interieurstyling (Fase 1): kunst, architectuur en design-geschiedenis, interieurstyling, moodboard en visuele communicatie, kleuradviseur en trendwatching.

Vakopleiding Interieur Ontwerpen (Fase 2): plattegronden tekenen en indelen, zijaanzichten, perspectief tekenen, concept, basis moodboards, basis verlichting, harde materialen.

Vakopleiding Interieur Ontwerpen (Fase 3): verdieping in ontwerpen, perspectief tekenen, maquettes en meubelontwerp, lichtplan maken, interieurtextiel en het NIA praktijkexamen.

6. Wie zijn de cursisten en pas ik wel in de groep?

Wees niet bang dat je buiten de boot valt! Bij NIA ACADEMIE studeren allerlei typen studenten. De leeftijd van de cursisten varieert van 22 tot 55 jaar, en dat gaat prima samen. Deelnemers hebben verschillende vooropleidingen en werkervaring en dat maakt het samen leren juist interessant. Eén ding hebben de cursisten van NIA ACADEMIE gemeen: ze zijn allemaal bloedserieus en hebben een passie voor interieur!

7. Ik kan een kortingscode invullen, maar ik heb geen kortingscode?

Alleen cursisten die staan ingeschreven voor de vakopleiding Interieurstyling (Fase 1) en Interieur Ontwerpen (Fase 2) kunnen een kortingscode ontvangen en krijgen 10% korting op specialistische 3-daagse cursussen. Deze kortingscode is 1 jaar geldig na aanvang van de cursus. Je kunt de kortingscode voor inschrijving aanvragen door een mail te sturen aan nia.academie.office@gmail.com.

8. Ik ga op vakantie, is er dan les?

Nee, tijdens de basisschoolvakanties is ook NIA ACADEMIE gesloten.

9. Hoe zit het met certificaten, diploma’s en examens?

Bij cursussen langer dan 2 dagen ontvang je een certificaat van deelname. Dit certificaat ontvang je aan het einde van de laatste cursusdag. Na de vakopleiding Interieur Ontwerpen (Fase 3) kun je een praktijkexamen doen. Dit examen is niet verplicht. Bij voldoende beoordeling ontvang je het diploma van NIA ACADEMIE.

Let op: het NIA examen kost € 250,-. Dit bedrag is niet inbegrepen in de cursusprijs. Examenstudenten ontvangen na het volgen van Interieur Ontwerpen (Fase 3) € 100,- korting op dit examen. De kortingscode ontvang je in de uitnodigingsmail voor het examen en gebruik je bij je inschrijving via de website. Inschrijven voor het examen kan via een aparte inschrijfbutton.

10. Kan ik een onafhankelijk examen doen?

De examencommissie voor de vakopleiding Interieur Ontwerpen (Fase 3) bestaat uit een examencommissie met vakmensen uit de praktijk die niet verbonden zijn aan NIA ACADEMIE.

11. Help ik heb een laptop nodig! Welke computer moet ik aanschaffen voor de opleiding?

Aanschaf van een computer is niet echt noodzakelijk voor de opleiding, echter voor de cursus SketchUp Make en Photoshop  heb je een laptop nodig. Deze kun je natuurlijk lenen bij familie of vrienden. Daardoor heb je geen extra kosten, hooguit kost het je een doosje bonbons als vergoeding voor het lenen.

Wil je toch je creditcard stukslaan of je vakantiegeld uitgeven? Hier wat tips.

  • Je kunt het programma SketchUp Make gratis downloaden. PC of Apple maakt niet uit, over het algemeen is Apple wel een flink stuk duurder. SketchUp Make werkt niet op een iPad.
  • Een groot beeldscherm is fijn voor het tekenen, zo heb je ruimte voor je ‘tools’ en blijft er nog ruimte over op je beeldscherm voor je tekening. Een toetsenbord met apart numeriek gedeelte is ook handig voor Sketchup Make, omdat je veel maten moet invoeren.
  • Een nadeel van een groter beeldscherm is wel dat je computer groter en zwaarder is, dus let op het gewicht. Een tas met wieltjes is dan een uitkomst en beter voor je rug.
  • Een muis met scrolfunctie is een must voor Sketchup Make. Vergeet je programma, muismatje, verse baterijen voor je muis en verlengsnoer niet mee te nemen naar de les. Het programma moet je thuis downloaden, omdat we niet op elke leslocatie snel internet hebben. Meer info over het kopen van een laptop.

12. Ik heb een les gemist, kan ik die inhalen?

Helaas is het niet mogelijk om gemiste lessen van een vakopleiding in te halen. Studenten die een les bij een andere groep inhalen verstoren het groepsproces. Bovendien is de volgorde van de modules op elke locatie anders en de modules hebben vaak gezamenlijke opdrachten. Je mag maximaal twee lessen missen van een vakopleiding om in aanmerking te komen voor het certificaat. 

Lees hier meer over het missen van lessen.